Vikisözlük Arama Motoru

Loading

27 Mayıs 2009 Çarşamba

Vikisözlük kampanyası haberi

14 Haziran 2007 18:06

Sürmene Kaymakamlığı Kültür Çalışma Grubu tarafından wikisözlük'e destek çalışması.
www.haber61.net/news_detail.php?id=7202
Sürmene'den Destek

Dünya çapındaki internet sözlük projesinin Türkçe bölümü olan Wikisözlük Projesi'ne katkı sağlamak amacıyla Sürmene Kaymakamlığı Kültür Çalışma Grubu tarafından bir çalışma başlatıldı.

Türkçe'yi internette dünyanın en zengin içerikli sözlüğü yapmak amacıyla 2004 yılında kurulan ve imece yöntemiyle gerçekleştirilmekte olan Türkçe Uluslararası Sözlük Projesi (Wiktionary) kapsamında Sürmene'deki 13 orta dereceli okulu içine alan bir kampanya başlatıldı.

Sürmene Kültür Merkezi'nde yapılan ve öğretmenler ile öğrencilerin katıldığı kampanyanın tanıtım toplantısında konuşan Sürmene Kaymakamı Eyüp Sabri Kartal, Wikisözlük Projesi'ne katılarak Türkçe'yi internette dünyanın en zengin içerikli sözlüğü yapmak istediklerini söyledi.

Wikisözlük'te kelimelerin anlamlarına, söyleniş biçimlerine, kökenlerine, eş ve karşıt anlamlı karşılıklarına, kullanım örneklerine ve diğer dillerdeki çevirilerine ulaşma imkanı bulunduğunu belirten Kartal, bu amaçla kampanyaya katılan okullardaki her öğretmen ve öğrenciye görevler verildiğini kaydetti.

Kampanyaya katılan öğrencilerin Türkçe'yi iyi öğrenmeleri ve kullanmalarına da katkı sağlanacağını dile getiren Kartal, “Bu projeyle öğrencilerimize kolektif çalışma mantığını, internetin nasıl kullanılacağını ve faydalı yönlerini öğretmeyi hedefliyoruz. 3 yılda alınan mesafeyi 3 ayda alarak Ekim 2007'ye kadar internete 400 bin kelime girerek en zengin içerikli internet sözlüğünün Türkçe versiyonunu hazırlamayı, yıl sonuna kadar da 500 bin kelimeyle dünya rekorunu kırmayı hedefliyoruz” diye konuştu.

Kampanyaya katılan öğrencilerden aktif olmalarını, bunun yanında da sistemin kullanılışı sırasında belirlenen kurallara titizlikle riayet etmelerini isteyen Kartal, hedeflenen başarının yakalanacağına yürekten inandığını ifade ederek katılımcılara başarılar diledi.

'Türkçe'ne sahip çıkmak için bir madde de sen yaz' sloganıyla yürütülen kampanyanın tanıtım toplantısında daha sonra slayt eşliğinde katılımcı öğrencilere sistemi nasıl kullanacaklarıyla ilgili teknik bilgiler verildi.

.

.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder